• لاله زارجنوبی-پلاک 197- واحد3

سیستم کنترل دور

دستگاه کنترل دور الکتروموتور و یا اینورتر یک دستگاه الکتریکی می باشد که با تغییر فرکانس و ولتاژ خروجی موجب کنترل و تغییر سرعت الکتروموتورهای استاندارد با جریان متناوب می گردد.

این دستگاه قابلیت کنترل الکتروموتورهای با قدرت یک اسب بخار به بالا را دارد و قابل نصب بروی کلیه دستگاه های تاسیساتی که از الکتروموتور استفاده می نمایند (مانند انواع فن و پمپ) می باشد.

اهمیت کنترل دور در تاسیسات

کاربرد دستگاههای کنترل دور یا اینورتر در تاسیسات، علاوه بر هوشمند نمودن سیستم و افزایش عمر الکتروموتور به تنهایی قابلیت کاهش مصرف برق تا 50% را نیز داراست.

دستگاههای کنترل دور یا اینورتر هم اکنون بطور گسترده ای در تاسیسات کشورهای آمریکایی و اروپایی نصب گردیده و موجب کاهش مصرف برق دستگاه های مزبور می گردند و علت استقبال گسترده از کنترل دور جبران هزینه های خرید و نصب آن در کمتر از یک الی دو سال از محل صرفه جویی در مصرف برق می باشد.

مزایای کنترل دور

دستگاه کنترل دور یا اینورتر جهت راه اندازی و هدایت الکتروموتورهای پمپها و فنها مورد استفاده قرار می گیرد و شامل تجهیزات الکتریکی والکترونیکی می باشد که در مقایسه با تابلو های برق موجود به مراتب از ابعاد کوچکتر و قابلیت بسیار بالاتری برخوردار هستند.

اهمیت کنترل دور/ اینورتر در تاسیسات

صرفه جویی در مصرف انرژی

بدلیل ماهیت اصول تاسیسات، بار سرمایش یا گرمایی ساختمان در ساعات مختلف شبانه روز و فصل، متغییر می باشد. بار سرمایی یا گرمایی مورد نیاز ساختمان از طریق سیستم های هوا مانند: هواسازها و یا آب به ساختمان منتقل می گردد، ولی از آنجایی که در سیستم های سنتی موجود دور الکتروموتور مربوط به فن یا پمپها ثابت است و تغییر نمی نماید، مقدار جریان خروجی نیز در حداکثر آن می باشد.

حال آنکه بدلیل متغیر بودن بار سرمایشی وگرمایشی ساختمان و علم به اینکه معمولا” ظرفیت دستگاههای تاسیساتی بیش از بار سرمایشی وگرمایی ساختمان طراحی و نصب می گردد، تنها بین 5% الی 15% از زمان کارکرد دستگاهها نیاز به حداکثر بار می باشد و در سایر موارد در روش موجود از طریق قرار دادن دمپر و یا شیرهای کنترل مقدار جریان هوا و آب در داخل کانالها و لوله ها کاسته و کنترل می گردد. به عبارت دیگر دمپر و یا شیرهای کنترل مشابه ترمزی برای فن و یا پمپ مورد استفاده قرار می گیرند.

درحالی که در سیستم جدید و با وجود کنترل دور یا اینورتر مقدار جریان مورد نیاز سیستم از طریق حسگرهای فشار، دما اندازه گیری شده و متناسب با آن سرعت فن یا پمپ کاهش می یابد. با توجه به قانون حاکم بر الکتروموتورها، مقدار قدرت و مصرف برق الکتروموتورها با توان سوم سرعت فن یا پمپ نسبت مستقیم دارد.

بعنوان مثال در صورت کاهش سرعت فن یا پمپ به نصف، مصرف برق الکتروموتور هشت برابر کاهش می یابد. جهت درک بهتر از تفاوت این دو سیستم شرایطی را تصور کنید که در هنگام رانندگی برای کم کردن سرعت خودرو بجای کاهش فشار برروی پدال گاز، ترمز گرفته درحالی که همچنان پدال گاز را می فشاریم.

راه اندازی نرم فن یا پمپ

علاوه بر موارد ذکر شده، دستگاه های کنترل دور موجب کاهش قابل توجه مصرف برق در هنگام راه اندازی فن یا پمپ می شوند. بعنوان مثال یک الکتروموتور جریان متناوب در هنگام راه اندازی و در زمان دورگرفتن نیاز به 600% الی800% جریان نامی خود دارد. درحالی که اگر الکتروموتور با کنترل دور راه اندازی شود، جریان راه انداز تنها 110%جریان نامی آن خواهد بود.

کنترل دور یا اینورتر نقش مهمی نیز در افزایش فاکتور قدرت دارد.

بعنوان مثال یک فن که از دمپر برای کنترل دبی بهره می برد، در شرایطی که مقدار دبی 40% مقدار نامی باشد، دارای فاکتور قدرت40% یا حتی کمتر می باشد، درحالی که اگر دور این فن با اینورتر کنترل شود درشرایط 40% دبی، فاکتور قدرت در حدود 80% می باشد.

راه اندازی نرم فن ها در هواسازهای بیمارستان ها مخصوصا” اتاق عمل بسیار مهم می باشد و مانع انتشار گرد و غبارهای ریز و میکرونیزه که در دیوارهای کانال ها رسوب کرده اند به داخل فضای اتاق عمل می گردد.

افرادی که در نگهداری تاسیسات بیمارستانی فعالیت دارند، بخوبی از اهمیت این موضوع و مشکلاتی که درهنگام راه اندازی هواسازها بوجود می آید،آگاهی دارند.

درصورت راه اندازی فن و پمپ توسط اینورتر ،صدای ناهنجار ناشی از حرکت سریع شفت و تسمه ها برطرف می گردد.

محافظت از سیستم و افزایش عمر قطعات مکانیکی

دستگاه اینورتر مجهز به یک میکروکامپیوتر می باشد که می تواند مقدار ولتاژ و جریان ورودی و خروجی را بصورت لحظه ای اندازه گیری کند. سیستمهای محافظتی نصب شده در اینورتر جایگزین رله حرارتی وکنترل فاز وکنتاکتور شده است و با دقت بسیار بالایی به محض اختلال در جریان برق ورودی از جمله قطع شدن یکی از فازها، الکتروموتور را خاموش و مانع آسیب رسیدن به آن می گردد. به عبارت دیگر با وجود اینورتر پدیده سوختن الکتروموتور دیگر اتفاق نمی افتد.

دستگاه کنترل دور قابلیت تحمل نوسانات ولتاژ را دارد و دریک رنج خاص آن را اصلاح می کند. دستگاه اینورتر قابلیت راه اندازی مجدد فن یا پمپ را بعد از قطع برق، بدون نیاز به حضور اپراتور را دارد. در هنگام بروز اختلال با ارسال پیغام متناسب جهت اطلاع اوپراتور، الکتروموتور را خاموش می نماید. این توانایی در هنگام خراب شدن بلبرینگ های الکتروموتور یا پارگی تسمه پروانه فن اهمیت زیادی دارد.

در عین حال همانطور که گفته شد با وجود اینورتر الکتروموتور با دور کمتری حرکت کرده و موجب کاهش، سایش و فرسودگی قطعات متحرک آن از جمله بلبرینگ ها می شود و در نتیجه عمر الکتروموتور افزایش می یابد.

اهمیت کنترل دور/ اینورتر در تاسیسات

سیستم هوشمند

ریز پردازنده موجود در اینورتر این امکان را فراهم می کند که اپراتور، برنامه ی کاری دستگاه را ازطریق پنل وارد کند. این برنامه شامل تعیین زمان کار دستگاه در طول شبانه روز و هفته و تنظیمات دیگر از جمله دما و فشار مناسب براساس نیازمندیهای محیط می باشد. بدلیل امکان برنامه ریزی اینورتر سیستم کاملا” انعطاف پذیر بوده و قابلیت تغییر برنامه در کوتاه ترین زمان وجود دارد.

در عین حال کامپیوتر تمام اطلاعات از جمله مصرف جریان، قدرت و سرعت فن یا پمپ را ذخیره کرده و در صورت نیاز می توان به آن دسترسی داشت.

این امکان جهت بررسی عملکرد دستگاه و بررسی شرایط کاری آن اهمیت فراوانی دارد. دستگاه کنترل دور از طریق پورتهای آنالوگ و دیجیتال خود قابلیت ارتباط با سیستم هوشمند ساختمان (BMS) را دارد و از این طریق قابلیت هماهنگ شدن با سایر اجزا BMS را دارا می باشد.

اهمیت کنترل دور/ اینورتر در تاسیسات

اینورتر خود را تعمیر کنیم یا یک اینورتر جدید بخریم؟

 تصمیم گیری در مورد اینکه اینورتر خود را تعمیر یا تعویض کنیم، آنقدرها هم دشوار نیست.

اینورترها اسبهای کاری هستند که دوام زیادی دارند.

در زمان خرابی اینورتر موارد ذیل را باید در نظر گرفت:

آیا اینورتر یک برنامه حیاتی را کنترل می کند؟

اگر جواب شما مثبت هست، میتوانید از اینورتر اجاره ای استفاده کنید.

آسان صنعت میتواند بشما در این زمینه کمک نماید و در اسرع وقت یک کنترل دور یا اینورتر برای شما فراهم نماید.

برای اطلاعات بیشتر در مورد درایو میتوانید با آسان صنعت تماس بگیرید.

اینورتر خود را تعمیر کنیم یا یک اینورتر جدید بخریم؟

 از عمر کنترل دور یا اینورتر شما چقدر می گذرد؟

آیا مدل آن منسوخ شده؟ آیا زمان مناسبی برای بروز رسانی آن هست؟ آیا هزینه کردن برای تعمیر بی فایده هست؟

اگر کنترل دور/ اینورتر شما دچار خرابی شده است با شماره تلفن 02133530630 تماس بگیرید و در مورد امکان تعمیر یا تعویض درایو خود با مهندسین ما مشورت کنید و بهترین نتیجه و راهکار را بگیرید.

کد خطای روی کنترل دور/ اینورتر/ درایو را یادداشت کنید و به مهندسین ما اطلاع دهید.

مشتری مداری و پاسخگویی در سریعترین زمان

 پاسخگویی سریع

  • تعویض درایو در محل
  • ارسال اینورتر به محل کارگاه جهت عیب یابی و تعمیر و تست
  • تست دستگاه توسط الکتروموتور و برنامه ریزی کنترل دور یا اینورتر
  • تعویض اینورتر / کنترل دور / درایو بلافاصله در محل

 ارزش افزوده برای مشتریان

  • زمان کوتاه برای انجام کار
  • افزایش قابلیت اطمینان
  • کاهش ریسک قطع برق
  • هزینه های بهینه تعمیرات
  • بازرسی عینی
  • آنالیز کامل برای عیب یابی
  • پاک سازی کامل
  • استفاده از قطعات معتبر برای تعویض
  • بروز رسانی نرم افزار

اینورتر خود را تعمیر کنیم یا یک اینورتر جدید بخریم؟

 مسئولیت های مشتری

  • بسته بندی مناسب درایو یا ماژول در حین ارسال برای تعمیر
  • تحویل در محل مورد توافق آسان صنعت
  • تعیین آدرس دقیق برای تحویل بعد از تعمیر دستگاه
  • بازرسی دستگاه بلافاصله بعد از دریافت

آسان صنعت می تواند غیر قابل تعمیر بودن کنترل دور / اینورتر را اعلام کند، اگر یک آیتم بعنوان غیر قابل تعمیر اعلام شود.آسان صنعت بلافاصله به مشتری اطلاع میدهد و راه حلهای دیگری ارائه میدهد

اگر نقصی در کنترل دور / اینورتر پیدا نشد،آسان صنعت از مشتری اطلاعات بیشتری در مورد اشکالاتی که درایو داشته را دریافت می کند تا تست های دقیق تری انجام دهد. اگر پس از بررسی و تست با الکتروموتور هیچگونه ایرادی در درایو مشاهده نشد آن را به مشتری عودت خواهد داد.

اینورتر خود را تعمیر کنیم یا یک اینورتر جدید بخریم؟

جلوگیری از خرابی اینورتر

اقدام برای جلوگیری و نگهداری از کنترل دور عمر درایو و الکتروموتور را طولانی تر می کند.

تمیز بودن محیط و دمای تعریف شده کارکرد کنترل دور طول عمر دستگاه کنترل دور یا اینورتر را افزایش می دهد.

خطای اینورتر

خطاهایی که در اینورتر ممکن است بوجود بیاید و باعث شود که خروجی دستگاه قطع و الکتروموتور خاموش گردد به دو دسته تقسیم می شوند:

  • خطاهای مربوط به خود اینورتر
  • خطاهای مربوط به الکتروموتور

اول به خطاهای الکتروموتور بپردازیم:

  • الکتروموتور ممکن است بعلت قطعی کابل دو فاز کار کند که اینورتر فرمان قطع می دهد.
  • اضافه بار روی الکتروموتور یکی دیگر از دلائل فرمان قطع از طرف اینورتر می باشد
  • اگر موتور گیر کند و متوقف شود اینورتر خطا می دهد. و در کل هر اتفاقی که برای الکتروموتور رخ بدهد اینورتر آن را کنترل می کند
  • اضافه جریان دلیل دیگر قطع الکتروموتور از سمت اینورتر می شود
  • گرمای شدید و بالای سیم پیچ الکتروموتور باعث فرمان قطع می شود

خطای اینورتر

    • دلیل گرما ممکن است شرایط نامساعد محیط الکتروموتور باشد
    • الکتروموتور مناسب آن کار انتخاب نشده باشد
    • توان الکتروموتور پایین باشد

خطاهای اینورتر

  • ارت دستگاه باید وصل باشد و اگر سیستم ارت قطع باشد ممکن است اینورتر خطا بدهد
  • اگر بردی معیوب بشود (مثلا CPU اینورتر خطا می دهد)
  • اگر اینورتر بیش از حد گرم شود (بعنوان مثال فن دستگاه خراب شود) اینورتر خطا می دهد
  • اگر IGBT یا سوئیچینگ و یا خطاهای سخت افزاری رخ بدهد، اینورتر خطا و فرمان قطع می دهد
  • در کل اینورتر دستگاه هوشمندی است که از الکتروموتور و خودش محافظت می کند

نمونه ای از جدول خطای اینورتر

خطای اینورتر

خطای اینورتر

نمونه ای دیگر از خطای اینورتر برند هیوندای

خطاهای خود اینورتر

خطاهای خود اینورتر-هیوندای

راه اندازی الکتروموتورهای القایی با استفاده از درایوهای الکترونیکی

بررسی نتایج هزینه های نگهداری و تعمیرات مکانیکی

امروزه ماشین های الکتریکی جایگاه ویژه ای در صنعت دارند و تقریبا تمامی صنایع، در کاربردهای متنوع از خدمات بهره گرفته اند.

اما الکتروموتورها، از توانهای بسیار کم تا توانهای بسیار زیاد در نقش مبدلهای حرکتی در همه جای خطوط تولید و مراکز صنعتی مورد بهره برداری قرار می گیرند. با توجه به روند افزایشی هزینه های انرژی، مسئله بهره وری حداکثری از هر تجهیز با صرف حداقل توان، بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله ضمن اشاره ای بر اصول کارکرد ماشین های الکتریکی (به خصوص الکتروموتورهای الکتریکی)، نحوه راه اندازی و بهره برداری و همچنین راه اندازی با ادواتی مانند سافت استارتها و اینورترها (درایوهای الکترونیکی) بیان می گردد، سپس به بررسی میزان مصرف انرژی و تغییرات راندمان پرداخته خواهد شد.

راه اندازی مستقیم

در این روش برق بطور مستقیم به الکتروموتور وصل می شود و غیر از کنتاکتور، تجهیزی برای کنترل کردن، بین راه وجود ندارد. این نوع راه اندازی به راه اندازی تک ضرب هم شهرت دارد. در روش مستقیم برق سه فاز یا تک فاز وارد کنتاکتور می‌شود و سپس به الکتروموتور وصل خواهد شد. کنتاکتور در حقیقت مانند کلید قطع و وصل عمل خواهد کرد. در زیر به مزایا و معایب راه اندازی مستقیم می پردازیم.

مزایای راه اندازی مستقیم الکتروموتور

ساده و ابتدائی است و متعاقبا عیب یابی بسیار راحتی دارد.

راه اندازی به روش مستقیم، گشتاور بالایی خواهد داشت.

گشتاور چیست؟

گشتاور به معنای حاصل ضرب نیرو در جابجایی تعریف می شود، به عبارتی مقدار نیرویی است که در خروجی شفت الکتروموتور بعنوان نیروی چرخش یا گرداننده عمل می کند. گشتاور راه اندازی بالا برای تجهیزاتی که در زمان استارت زیر بار ابتدایی نیاز به نیروی اولیه زیادی دارند، بسیار مناسب و لازم است.

معایب راه اندازی مستقیم

گشتاور راه اندازی بالا خوب است، اما باید توجه داشت که برای ایجاد گشتاور راه اندازی بالا نیاز است که جریان بالایی در ورودی داشته باشیم. این مهم باعث می شود که در روش راه اندازی مستقیم، جریان راه اندازی بسیار بالا باشد و ممکن است جریان راه اندازی تامین نشود.

جریان راه اندازی میتواند از 6/1 برابر تا 15 برابر جریان نامی باشد. البته باید توجه داشت که در بسیاری از کتاب ها بطور ساده جریان راه اندازی را 5 الی7 برابر جریان نامی در نظر می گیرند که می توان گفت این مقدار بصورت حدودی بیان شده و بسته به پلاک الکتروموتور، مقدار دقیق آن باید محاسبه و برآورد شود.

با توجه به موارد بالا مصرف برق افزایش یافته و بنابراین هزینه برق نیز افزایش خواهد یافت.

ضربه زدن موتور به خاطرگشتاور بالای موتور باعث ایجاد لقی در لحظه استارت، نامتعادل کردن بار در کانوایرها، اثر پاندولی در جرثقیل‌ها و خسارت در بسیاری از تجهیزات دیگر می‌شود.

با توجه به موارد فوق، اگرچه روش راه اندازی مستقیم دارای مزایایی است، اما بدیهی است که معایب بزرگی نیز دارد، اما در حال حاضر یکی از پرطرفدارترین روشهای راه اندازی الکتروموتور به شمار می‌رود. به این روش برای راه‌اندازی الکتروموتور، روش تک‌ضرب نیز گفته می‌شود. اما جریان راه اندازی بالا در موتورهای با توان بالا و همچنین گشتاور راه اندازی بالای مربوطه می‌تواند برای تجهیزات متصل به الکتروموتور مشکل‌ساز شود

راه اندازی بصورت دو ضرب یا روش ستاره مثلث (برای الکترو موتورهای سه فاز)

همانطور که قبلاً هم اشاره شد، راه اندازی یکباره الکتروموتور با روش تک ضرب یا همان راه اندازی مستقیم باعث خواهد شد که به یکباره جریان زیادی از شبکه گرفته شود و گشتاور راه اندازی بالایی را منتقل کرده و به تجهیزات دیگر آسیب بزند. لذا اگر بتوان کاری کرد که جریان راه اندازی کنترل شود، مزیت بسیار بزرگی ایجادشده و هزینه‌های بهره‌برداری کاهش خواهد یافت.

مزایا

عملاً در روش دو ضرب یا همان ستاره مثلث، با کاهش ولتاژ دو سر سیم پیچ هر فاز، جریان راه اندازی و گشتاور را کاهش می‌دهند و در حقیقت دو ایراد بزرگ راه اندازی الکتروموتور سه فاز با روش مستقیم را برطرف خواهیم کرد.

با این کار ولتاژ یک‌ سوم خواهد شد پس گشتاور و به دنبال آن جریان راه اندازی یک‌ سوم خواهد شد. گشتاور و جریان راه اندازی در حالت ستاره یک سوم مثلث بوده و این نوع راه اندازی می‌تواند بسیاری از مشکلات راه اندازی الکتروموتور به روش مستقیم را کاهش دهد، اما توان هم تقریباً یک سوم کاهش خواهد یافت (مقادیر بصورت حدودی است) و این نکته مهمی است که در راه اندازی باید به آن دقت کرد.

اگر الکتروموتور شما تحت بار اولیه (زیر بار) استارت شود، سربندی ستاره گشتاور لازم را تأمین نمی‌کند. در حقیقت انتخاب الکتروموتور بر اساس بار یا توان مصرفی است و حال که اتصال بصورت ستاره مثلث است، توان کمتری در ابتدا برای راه اندازی ایجاد می‌شود لذا توان الکتروموتوری که تحت بار اولیه است کم بوده و این باعث خواهد شد که سیم‌ پیچ تحت‌فشار سوخته و موتور از کار بیافتد، بنابراین توصیه میشود که در حالت ستاره مثلث، الکترو موتور بدون بار استارت شود.

دور موتور

دور موتور در راه اندازی تک ضرب و دو ضرب (ستاره و مثلث) یکسان است. ارتباط سرعت، با تعداد قطب موتور و فرکانس موتور است و به سایر پارامترها ربطی ندارد. بدیهی است که در سربندی به روش ستاره مثلث، با توجه به اینکه فرکانس و قطب دینام تغییر نمی‌کند پس دور نیز ثابت است.

اما سؤال این است که چرا با روش ستاره مثلث در برخی تجهیزات دور کم است؟ علت این است که موتور تحت بار اولیه استارت می‌شود و این زیر بار رفتن باعث خواهد شد که به موتور فشار آمده و با دور کم استارت شود اما اگر موتور بدون بار با روش ستاره مثلث راه اندازی شود، دور اولیه یکسان خواهد بود.

معایب روش ستاره مثلث

زیر بار، قدرت راه اندازی کمی دارد و باید بدون بار استارت شود

– برای راه اندازی دو عدد کابل نیاز دارد

– سه عدد کنتاکتور برای راه اندازی نیاز دارد (برای چپ‌گرد و راست‌گرد تعداد پنج عدد کنتاکتور نیاز دارد)

 راه اندازی الکتروموتور به روش سافت استارتر

سافت استارتر در حقیقت بر روی هر فاز، ولتاژ کاهش یافته را انتقال می دهد. عملکرد سافت استارتر بدین صورت است که روی هر فاز دو عدد تریستور که نیم سیکل مثبت را یک تریستور عبور می دهد و نیم سیکل منفی را یک تریستور دیگر عبور می دهد. با کاهش ولتاژ، گشتاور و جریان راه اندازی نیزکم می‌شود. این روش مانند آن است که بر روی هر فاز یک دیمر نصب شده باشد. عملا با کم و زیاد نمودن یا کنترل ولتاژ، از ضربه ابتدائی الکتروموتور جلوگیری می‌شود.

سافت استارتر،کنترل ولتاژ از لحظه استارت تا لحظه‌ای که دور موتور به دور نامی برسد را بر عهده دارد و پس از اینکه الکتروموتور به دور نامی رسید از مدار خارج می شود. در صورتیکه پس از راه اندازی، سافت استارتر در مدار بماند، تلفات حرارتی تریستورها بالا میرود. نکته قابل توجه دیگر اینکه سافت استارتر امکان کنترل دور موتور را ندارد و برای استفاده در مدارات چپ‌گرد و راست‌گرد بایستی برق ورودی از دو کنتاکتور با مدار چپگرد و راستگرد استفاده شود.

نکته: سافت استارتر برای بارهای با گشتاور راه اندازی بالا مناسب نیست (به عبارتی اگر موتور شما زیر بار باید استارت شود، مانند جرثقیل، اصلاً سافت استارتر مناسب این کارنیست. علت این است که ولتاژ راه اندازی در ثانیه های اول کم و در نتیجه توان مناسب برای راه اندازی اولیه را ندارد) در حقیقت سافت استارترها برای پمپ و فن که گشتاور راه اندازی اولیه کمی نیاز دارند مناسب است.

راه اندازی الکتروموتور به روش اینورتری

اینورتر خود را تعمیر کنیم یا یک اینورتر جدید بخریم؟

اینورتر دستگاهی است که با کنترل ولتاژ و فرکانس با نسبت ثابت می تواند دور الکتروموتور را دائما کنترل کند. این دستگاه در بازار به درایو یا اینورتر شهرت دارد.

استفاده از اینورتر برای راه اندازی و کنترل دور الکتروموتور را می توان بهترین روش راه اندازی الکتروموتور دانست.

با استفاده از اینورتر میتوان دور موتور را از صفر تا صد درصد دور نامی کنترل کرد، البته اینورترها دارای رنج کاملی از حفاظتهای الکتروموتور هستند.

اینورترها در صنایع گوناگون قابل استفاده هستند، بعنوان مثال در آسانسور، جرثقیل، کانوایر، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، معادن و دیگرصنایع

مزایای اینورتر

  • برای چپگرد راستگرد کردن موتور نیازی به کنتاکتور نیست
  • جریان بالا برای راه اندازی الکتروموتور وجود ندارد
  • گشتاور راه اندازی نسبتا بالایی دارد (در کمترین دور بیشترین قدرت را داشته و این عالیست)
  • مصرف برق کاهش می یابد
  • نیازی به بانک خازنی نیست
  • در این روش کسینوس فی نزدیک به یک می شود و به عبارتی توان راکتیو نزدیک به صفر خواهد بود.
  • زمانیکه الکتروموتور با درایو یا اینورتر راه اندازی می شود نیاز به هیچ وسیله حفاظتی نیست.
  • قابلیت تنظیم دور از صفر تا صد را دارید.
  • فرکانس برق ایران 50 هرتز هست، با اینورتر امکان دستیابی به فرکانس بالاتر امکان پذیر هست.

معایب اینورتر ها

  • هزینه اولیه بالا، اما هزینه بهره وری کم
  • خروجی اینورتر بصورت موج سینوسی کامل نیست و بصورت پالسی است، الکتروموتور با موج سینوسی بهتر کار می‌کند.
  • استفاده از اینورتر باعث عدم بهینه کار کردن الکتروموتور خواهد شد و باعث تلفات در الکتروموتور خواهد شد که این عیب راهکارهایی هم دارد (استفاده از فیلتر هارمونیک)
  • اینورتر در شبکه برق هارمونیک ایجاد می کند و از آنجایی که هارمونیک روی ولتاژ ایجاد می شود و ولتاژ برای تمام مصرف کنندگان روی شبکه مشترک است، ممکن است به مصرف کنندگان دیگر آسیب وارد می شود.

با توجه به روشهای راه اندازی الکتروموتور که ذکر گردید، قطعا بهترین راه و مطمئن ترین راه برای راه اندازی الکتروموتور، اینورتر است که امروزه کاربرد فراوانی نیز پیدا کرده است.

ضرورت استفاده از سیستم کنترل هوشمند دور بر روی الکتروموتور

در این قسمت توجیه اقتصادی نصب سیستم کنترل هوشمند دور الکتروموتور، به صورت ساده بیان شده است و در قسمتهای بعدی می توانید مزایای این سیستم را مشاهده و مطالعه فرمائید.

ضرورت استفاده از سیستم کنترل هوشمند دور بر روی الکتروموتور

بعنوان مثال شما مالک یک مجتمع مسکونی در حال ساخت می باشید و قصد خرید یک دستگاه چیلر را دارید. معمولا” فروشندگان چیلرمزایای دستگاه خود را توضیح می دهند و شما باید تصمیم بگیرید که چه نوع چیلری خریداری نمائید، جذبی یا کمپرسوری؟

در اینجا هدف ما بیشتر در مورد هزینه های اولیه خرید دستگاه و تفاوت برق مصرفی آن نسبت به دیگری می باشد، بنابراین با عملکرد چیلرها کاری نداریم.

ضرورت استفاده از سیستم کنترل هوشمند دور بر روی الکتروموتور

برای خرید چیلر جذبی شما باید هزینه اولیه بیشتری پرداخت نمائید، اما مصرف برق این دستگاه بسیار اندک می باشد.

برعکس آن برای خرید چیلر کمپرسوری شما هزینه اولیه کمتری پرداخت می نمائید، اما مصرف برق این نوع چیلر بسیار سنگین است که با افزایش هزینه برق مصرفی هر سال این هزینه نسبت به سال قبل بیشتر می گردد. بعد از گذشت زمان کوتاهی می بینیم که هزینه برق مصرفی چیلر کمپرسوری با مابه التفاوت هزینه اولیه خرید چیلر جذبی برابر می گردد، پس از آن نیز هزینه برق چیلر کمپرسوری همیشه وجود دارد، اما چیلر جذبی هزینه برق مصرفی آن همچنان نسبت به چیلر کمپرسوری بسیار اندک می ماند.

ضرورت استفاده از سیستم کنترل هوشمند دور بر روی الکتروموتور

در اینجا تفاوت نصب سیستم کنترل هوشمند دور و عدم نصب آن مانند مثال بالا می ماند.

یعنی در صورتی که این سیستم نصب گردد، پس از گذشت زمان کوتاهی هزینه اولیه آن جبران می گردد و شما می توانید از مزایای آن بهره مند گردید.


مقالات مرتبط

0
    0
    سبد خرید
    سبد خرید شما خالی استبازگشت به فروشگاه